Många lånar pengar inför julen

Julklpappar ska handlas och julborden dukas. Att bjuda familj, släkt och vänner på julmat är ingen billig historia och många lånar pengar för att få julhelgen att gå ihop.

Faktum är att julen är en av de tider på året då det lånas mest pengar. Inför semestern är vi duktiga på att spara. Vi sparar till semesterresor och sommarledighet, men när sen kommer vintern och vi blir mer slösaktiga.

Vad gör man när det blir en omöjlighet att neka dottern en laptop och mobiltelefon i julklapp, när killens hockeyutrustning har blivit för liten och hans högsta dröm är att bli hockeyproffs? Det är inte bara julklappsinköpen som tär på kassan under vintern. På skolschemat står såväl skridskoåkning som skidåkning och all utrustning inför vinterlekarna ska inhandlas.

Blocket är ett bra tips för den som inte har råd med alla “måstegrejer” under vintern. Loppisar och second hand är andra alternativ. Prioritera sånt som bör köpas nytt och köp resten begagnat. Skridskor är en högaktuell vara på Blocket men tänk på att en välanvänd skridsko är formad efter användarens fot och kan ge den nya ägaren fotskador. Däremot skidor går alldeles utmärkt att inhandla på second hand.

Det är inte fult att låna pengar om man måste, men se över vilka andra möjligheter som finns i första hand.