Låna utan UC?

Jag vet inte hur många gånger frågan har ställts, men det är otaligt många, så jag vill försöka reda ut begreppet en gång för alla. Kan man ansöka om lån utan UC?

Det finns flera sajter och långivare som gör reklam för att man kan låna pengar utan UC, bland annat Lånakuten. Så det tas ingen kreditupplysning på lånet?

Så här ligger det till med lån som inte tar UC

1 – UC är ett kreditupplysningsföretag

2 – Det finns MÅÅÅÅNGA kreditupplysningsföretag, Soliditet, UC, Business Check, mfl.

3 – Ja, man kan låna ut pengar utan UC, för man kan använda andra kreditupplysningar såsom t.e.x någon av de nämnda i punk 2

4 – Om lånet inte tar UC, så tar de något annat för ALLA långivare tar en kreditupplysning.

5 – Kreditupplysningarna från de olika företagen visar inte likadan information och registeras inte i samma register

6 – De “vanliga bankerna”, de du hittar i stan, Swedbank, Nordea, m.fl. ÄGER UC och tar således kreditupplysning från detta företag.

7 – Mindre långivare såsom snabblån, smslån, nishcade kreditkort till Byggvaruhus, Mataffärer, mm och företag som säljer varor mot faktura använder oftast INTE UC, utan en annan kreditupplysning. Anledningarna är bland annat att när man lånar ut eller säljer varor till små belopp behövs inte en så pass stor och omfattande upplysning såsom UC är och därför nöjer de sig med en mindre upplysning, vilken också är billigare för företaget. Varje tagen kreditupplysning på en person eller kund kostar pengar, från hundralappen till tusenlappen, beroende på hur mycket information som ska visas.

8 – Om ett företag inte tar UC så registeras inte din kreditförfrågan och bankerna kan därför inte se att du ansökt om dessa snabblån eller fakturaköp

9 – Flera gjorda kreditupplysningar från UC genererar kreditförfrågningshistorik på visas på din kreditupplysning hos UC och sänker ditt kreditbetyg. Följden blir svårare att bli beviljad ett lån, ju fler förfrågningar som gjorts de senaste 12 månaderna. Redan 2-3 st kan anses “mycket” av vissa banker, då det visar på ett aktivt kreditengagemang, dvs att du desperat ansöker om lån på flera ställen eftersom din ekonomi och pengar inte räcker till. Ett högt aktivt kreditengagemang är negativt och inget som bankerna eftersträvar hos nya kunder

10 – Många kreditförfrågningar sänker betyget mer hos UC än vad t.e.x en betalningsanmärkning kan göra

Hoppas det besvarade frågan och gjorde dig klokare. Kom gärna med frågor om du inte förstår, så ska jag försöka förklara bättre.

 

Åter inom kort
Maria @ Nyttlån.NU